Øltyper

Øltyper

Der findes ufattelig mange forskellige slags øl: Ale, Porter, Pilsner, IPA, Stout, Weissbier, Tripel & Bock  –  og jeg kan blive ved.

De fleste kan nikke genkende til ovenstående øltyper og ved allerede hvad forskellen er på dem – i hvertfald i grove træk. Men hvad nu hvis jeg nævner: Saison, Gose, Bière de Champagne.
Er det nogle som du kender? Eller nogensinde har hørt om? Nej vel.

Nogle af dem kan man nok gætte sig lidt frem til – Bière de Champagne, som minder om champagne. Men hvis man gerne vil vide, bare en smule mere om dem. Enten fordi man som jeg, er enormt videbegærlig eller fordi man gerne vil imponere vennerne :), eller af en helt tredje årsag. Så læs videre og blive klogere allerede nu.

Saison

Flot rav gylden øl fra Belgien. En øl som spænder bredt og derfor kan være vidt forskellige. Historisk set blev øllet brygget omkring vinteren eller foråret, sådan at øllen kunne drikkes over sommeren, hvor det i gamle dage var svært at brygge øl, pga. de varme temperaturer. Det er typisk en velkrydret og kraftig øl, som samtidig fra humlen har fået en frisk smag. Alkoholprocenten ligger oftest forholdsvis højt og derudover er øllen også meget kulsyreholdig. En yderst interessant sammensætning, som du kan se et eksempel på her.

Gose

Det er en lys men uklar øl fra Tyskland. Den er frugtig og let syrlig i smagen. Man har brugt salt i brygningen, ikke noget som nødvendigvis kan smages, men ligesom i madlavning fremhæver salten forskellige smage. Derudover er der oftest også koriander i, som også er med til at gøre øllen kompleks. Det er en lidt sjælden øl, som man ikke finder over det hele.

Bière de Champagne

Er en pilsner-lys og klar øl fra Belgien. Spændende øl, som lægger sig ud med den almindelige Champagne. Øllen har nemlig gennemgået samme processer, som rigtig Champagne, med at lagre med bunden opad samt at fjerne gærrester i halsen. Den er meget kulsyreholdig, forfriskende og indeholder  meget alkohol, omkring 9-14%. Absolut en øl, som jeg bare må smage, lige så snart jeg har muligheden – det skrives på min bucket list.

Den Store Øl-O-Pædi

Det var en kort gennemgang af tre typer specielle øl og deres overordnede karakteristika.

Men der findes jo mange flere og selvfølgelig langt flere detaljer om hver øltype. Så hvis du lige som jeg, gerne vil vide endnu mere og samtidig have en samlet oversigt over langt de fleste typer af øl der findes.
Vil jeg varmt anbefale at anskaffe bogen “Den Store Øl-O-Pædi“.

Den beskriver udførligt hvad de enkelte øltyper består af og giver et godt overblik over dem. Alt sammen er skrevet på en let og interessant måde. Det er dog ikke en bog du læser fra den ene ende til den anden, men mere et opslagsværk så du enten kan blive klogere eller lade dig inspirere af den næste øl. Det var faktisk også derfra jeg blev inspireret til, at skrive Bière de Champagne på min bucket list, som en øl jeg bare må smage på et tidspunkt.

Det er samtidig præsenteret på en flot og spændende måde, f.eks. er oversigten over øllene, lavet som det periodiske system. Derudover giver bogen for hver øltype, foreslag til 3 gode øl af hver øltype. Det er dog knapt så anvendeligt herhjemme, da mange af dem ikke er tilgængelige i Danmark. Men når det er sagt, så er der faktisk bagerst i bogen et spændende lille udpluk med beskrivelse af konkrette danske øl, som man kan bruge til at udforske mere specielle øl i Danmark. Derudover kan foreslagene til udenlandske øl, selvfølgelig være interessante at have med på ferie, hvis man f.eks. skal til Storbritanien, Belgien eller USA, hvor mange øl stammer fra. Her kan den del af bogen virkelig komme til sin anvendelse. Og jeg er da helt sikker på, at bogen bliver pakket med i kufferten til maj, hvor kæresten og jeg skal til London, en forlænget weekend 🙂

Til sidst kan jeg afslutte med, at jeg synes det er en god bog og at den er rigtig brugbar, som den passionerede øl-nørd jeg nu er. Bogen er absolut også for dem, som ikke interesserer sig lige så meget for øl, men gerne vil have større viden om øl og smagningen på øl. Så uanset hvor meget du interesserer dig for øl, så er jeg helt sikker på at du finder bogen interessant. Hvis du vil læse mere om bogen, kan du gøre det her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post Navigation