Ingredienser – Malt

Malt

Malt

Hhmm, hvor skal man starte… Jo helt fra bunden, med ingredienserne.

Har du bare lidt forstand på øl og ølbrygning, er der måske intet nyt, men hvem ved. Kan jo være du kan lære noget, så læs endelig videre.

Malt kommer fra korn og oftest er det byg eller hvede som bruges til ølbrygning.

Det tørrer korn ligges i vand, såkaldt støbning, for at spire og når det har spirret et par dage, tørres kornet igen. Det gør man for at stoppe spirringsprocessen. Under denne process danner kornet enzymer, disse bruges til at omdanne stivelse i kornet til maltose og der opstår derved sukker, som gæren kan leve af.

Under den sidste tørring fjernes de små spirer og processen er samtidig med til at bestemme om malten bliver lysere eller mørkere. Det afgøres blandt andet af varmen i ovnen, som hedder en maltkølle. Derudover påvirker processen også hvilken aroma malten får. Man kan derfor med den samme byg skabe mange forskellige varianter af malt og i sidste ende mange forskellige øl.

Når selve malten er færdigforarbejdet, kværnes ellers valses det, for at det er helt klart til selve ølbrygningen. Valsningen sørger for at stivelsen i malten bedre kan omdannes til sukker, af enzymerne. Den mest optimale valsning af maltkornet, opdeler det i 3-5 dele.

En dag må jeg prøve at riste min egen malt og se hvilket resultat det giver.
Det skrives på øl bucket listen med det samme!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post Navigation