Columbus Pale Ale – BIAB (Brew In A Bag)

Mæskepose

BIAB – Mæskepose

Efter en længere pause med brygningen havde jeg handlet ind til at prøve kræfter med en APA, Amerikansk Pale Ale brygget på Columbus humle. Da jeg mange gange har læst og stødt på folk som er begejstret for at brygge i små portioner, måtte jeg prøve denne form for metode også kaldet BIAB metoden, hvor man brygger i en pose. Det gør at man bruger mindre tid på brygdagen dog betyder det et mindre udbytte, i form af 5 liter færdig øl. Jeg havde derfor indkøbt en pose, hvor malten kan mæskes i og blot løftes efter færdig mæskning. Dejligt nemt og ganske simpelt. Denne metode kan også bruges til jer, som i dag brygger semi-grain, men gerne vil tage springet videre til all-grain, men ikke vil gå helt all-in endnu.

Posen fungerede ganske fint, der er snører i og den kostede 124 kr. i Maltbazaren (https://www.maltbazaren.dk/shop/cylindrisk-filterpose-4342p.html)
Den gjorde dog omrøringen lidt mere besværlig, men overhovedet ikke umulig.

Mæskning

Mæskningen gik godt og effektiviteten med posen var også meget fin og over al forventning. Efter humlen blev opmålt i portioner, på en upræcis køkkenvægt, stod det hurtigt klart at jeg bliver nødt til at have en finere vægt til at afveje humlen. Jeg sprang derfor, imens humlen kogte, ind på ebay.com og bestilte en lille vægt til omkring 30 kr. fra Kina. Den klare op til 500 gram, med en præcision på 0,01 gr. Så må vi se om den dukker op og hvornår 🙂

Efter humlekogningen, kom min kobberchiller i brug og den kølede hurtig urten ned til omkring de 20 grader, som ale’en skal gære ved. Jeg valgte at putte øllen på en ny gæringsspand på 5,6 liter, som jeg havde købt sammen med posen. Den er meget nemmere at håndtere, end den jeg plejer at bruge på 25 liter. Og spanden giver samtidig mulighed for at lave pilsner eller lignende, som skal undergæres ved køleskabstemperatur, da spanden nemt kan stå i mit normale køleskab.Gæringsspand

Så nu venter jeg spændt, på at se hvornår gæringen starter samt at følge øl og se hvordan den bliver i sidste ende.

Hvis du er nysgerrig efter opskriften, så skriv en kommentar, så finder vi ud af det 🙂

6 Thoughts on “Columbus Pale Ale – BIAB (Brew In A Bag)

  1. Hvordan går det med gæringen? Glæder mig til selv at komme igang igen efter en god oplæring i All-Grain af dig. 😊

    • Mads-Emil Larsen on august 16, 2016 at 3:23 pm sagde:

      Det går super 😊 Sidst jeg målte var den 1.025, så mangler lidt endnu. Du siger bare til hvis du mangler yderligere hjælp 😊

  2. Allan virenfeldt on oktober 19, 2016 at 6:23 pm sagde:

    Hej Mads-Emil
    Kan se på haandbrygforum.dk at du har lavet en påske lakrids øl.
    Har du evt en dansk opskrift – vejledning du vil sende mig?

    Er rimelig ny til alt det øl brygning og vil gerne forsøge mig med denne

    • Mads-Emil Larsen on oktober 20, 2016 at 5:32 am sagde:

      Hej Allan
      Ja selvfølgelig, har sendt dig en mail.
      Sig endelig til hvis jeg kan hjælpe med andet :).

      Skål
      Mads-Emil

  3. Klaus on oktober 27, 2017 at 5:09 am sagde:

    Du skriver det gir mindre udbytte (5l. Kan man ikke lave 10 liter. Har købt en 13 liters gryde og køber 10 liters gærspande.

    • Mads-Emil Larsen on oktober 27, 2017 at 5:53 am sagde:

      Jo det kan du sagtens, så skal mængden af malt blot tilpasses til størrelsesforholdet. Kan dog ikke lige gennemskue om størrelsen af gryden gør at der kan komme 10 liter ud af det. Der ville jeg prøve BeerSmith for at beregne. Så rammer man rigtig maltsammensætning og kan se hvor meget der kommer ud af det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post Navigation