Bourbon Dubbel – Opskrift

IMG_2474

Bourbon og træspåner

Så er der endelig blevet tid til at brygge igen!

Denne gang står den på en Bourbon Dubbel, altså en whisky øl. Der er lagt op til masser af eksperimenter i denne øl. Først og fremmest skal der eksperimenteres med whisky, men derudover skal der også tilsættes træspåner, kandis og eftergæres med ahornsirup. Som om det ikke er nok, afprøves også to forskellige typer gær, Safbrew S-33 og Safale US-05, i hver deres 10 liters spand.

Opskrift (20 liter)
Alkohol: 7,5%
IBU: 21
Farve: 40 EBC

4 kg. – Pilsner Malt
500 gr. – Munich Malt (20 EBC)
500 gr. – Special B Malt (354 EBC)
400 gr. – Caraamber (59 EBC)

44 gr. – Styrian Goldings (27 gr. 60 min. + 17 gr. 10 min.)

570 gr. – Lys Kandis (Tilsættes før nedkøling)
400 ml. – Bourbon Whisky (færdiggæret øl smages til med resterende whisky)
100 gr. – Mørke egetræspåner (steriliseret med noget af whiskyen)

Safbrew S-33/Safale US-05

190 gr. – Ahornsirup til karbonering

 

Mæskning

Mæskning

Mæskningen gik super godt og endnu en gang viste svanen sit værd, med en høj effektivitet på 75%. Til interesserede, ligger jeg en guide op senere, om hvordan man laver en svane.

Sparging

Sparging

Setup’et med svanen ses her, hvor elgryden øverst tilfører vand ned i midten af gryden, i et glas, og svanen filtrerer urten fra mæsken, ned i en spand. Alt sammen via hævert princippet, altså uden pumpe og med hjælp fra en klemme til justering af flowet.

IMG_2478

OG-måling

Igen gjorde den høje effektivt, at OG blev ramt spot-on på 1.066, som det ses her. Jeg har også et refraktometer, som bruges under mæskningen og kogningen, for at følge med i sukkermængden. Her nåede jeg kort at gå i panik, da krydsmålingen var langt fra, hvorefter jeg kom i tanke om det halve kilo kandis manglede og vupti, spot-on.

IMG_2471

US-05 og S-33

Som sagt har jeg eksperimenteret med to typer gær, i hver deres 10 liters spand, for at se hvilken forskel det gør ved øllet. Det bliver spændende at smage, er der forskel? Hvilken er bedst?
Jeg holder jer opdateret, så snart øllet er færdigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post Navigation